PLUGG

Vi alla har olika sätt att plugga på, för att få ut det mesta och det bästa av oss själva. Vi hittar våra stilar som passar oss lite som kläder tänker jag, det som passar mig kanske inte är något du aldrig skulle använda dig av eller ibland kan man prova något som man tror ska gå åt skogen man faktiskt ändå blir bra. Gymnasiet är inte något som är gjort med folk med speciella behov, då tänker jag dyslexi då det är de erfarenheterna jag har. För att jag skulle klara mig var jag tvungen att redan ha en stil på mitt pluggande, redan på min tid på Engelska skolan fick jag lära mig hur jag skulle få det bästa av mig. Jag tänkte ge mina 3 bästa "pluggtips".

1. Börja i tid, då behöver du inte sträckläsa ett helt kapitel dagen innan provet. Med att vara ute i god tid gör det att du kan ta det lugnt läsa lite i taget, eller lära dig ett tal. Jag är den som inte kan läsa något dagen innan ett prov och senare tro att jag kommer komma ihåg vad jag läst. Om det är ett tal så gör jag ofta talet så snabbt som möjligt för att senare kunna memorera talet och då också kunna uppnå ett bättre betyg då jag inte står och läser från pappret utan ser ut som man verkligen kan sin topic och kan prata väldigt fritt. Så med att börja med pluggandet i tid är något jag starkt kan rekommendera. Jag brukar även göra klart uppsatser eller sånt så snabbt som jag vet vad det är jag ska skriva om, för då för man bort det från sin "to do list".

2. Vilket får mig att gå in på nästa sak "to do list", jag älskar att ha ordning och redo och om jag inte har ordning i mitt huvud har jag inte ordning någon annan stans heller. Jag brukar även skriva så jag vet datum när jag ska ha in saker och vad jag ska göra först så jag har allt under kontroll.

3. Belöna dig själv, när jag ska plugga något ämne som jag inte tycker är så speciellt kul så brukar jag köra på att jag kanske pluggar i en timme, sen kan jag göra något jag vill ett tag och sen gå vidare till pluggandet. Jag brukar även ha en tid jag pluggar typ nu ska jag tre timmar så man inte sitter i alla evighet. Eller mer långsiktiga mål som jag och mina bästa brudar gjorde i slutet på gymnasiet så åkte vi på semester för att belöna oss själva för att slit man stått ut med under alla dessa skolåren.

Gillar

Kommentarer